A NOHAB-GM Alapítványról

A NOHAB-GM Alapítványról

A karácsonyi időszak kiváló alkalom arra, hogy egy kicsit másokra is gondoljunk, esetleg válasszunk valamilyen jótékonysági szervezetet vagy alapítványt, amely által képviselt ügy közel áll a szívünkhöz, és támogassuk őket.
Számunkra ilyen szervezet a NOHAB-GM Alapítvány, amely a vasúttörténeti klasszikusnak számító NOHAB-GM mozdonycsaládba tartozó M61 sorozatú mozdonyok üzemképes állapotban tartását, megóvását és megőrzését tűzte ki céljául.

Mi a Fort Facility Kft.-nél fontosnak tartjuk az ilyenfajta hagyományőrzést, azt, hogy az utazóközönség újra gyönyörködhet ezekben a nosztalgikus gépekben, illetve a fiatalabbak is láthatják, hogy a 2000-es évek előtt ilyen esztétikus mozdonyok is rótták a síneket a hétköznapokban.

Ami miatt azonban igazán ismert a NOHAB-GM Alapítvány a vasútrajongók körében, az az, hogy egy saját M61-es mozdonnyal is rendelkeznek: az M61-010-et – vagy a „Tízest” – az ilyen típusú gépek forgalomból való kivonása után a MÁV bocsátotta árverésre 2001-ben, amelyet megvásárlásával a NOHAB-GM Alapítvány mentett meg a lángvágótól.

Az M61-010 átvétele után első átvizsgálásakor az alapítvány tagjai a saját szemükkel láthatták, milyen rossz állapotban van a mozdony a korábbi karbantartási hiányosságok miatt. Így az is kész csodának számított, hogy a gép már 2001 karácsonya előtt képes volt önerőből eljutni új otthonába, a Keleti pályaudvar fűtőházába, ahol megkezdődött a mozdony tetőtől talpig való felújítása, amely a számos adománynak köszönhetően igen jó ütemben haladt, legyen szó akár anyagi finanszírozásról, akár szakértői munkával való hozzájárulásról.
Idetartozik természetesen a Fort Facility Kft. is: mi a „Tízes” járműszerkezeti karbantartásához járultunk hozzá, például a hengerperselyeket tisztítottuk kíméletes, de mégis hatékony szódaszórással.

A felújításnak már a korai szakaszaiban is megtekinthették az érdeklődők az M61-010-et különféle nyílt napok alkalmával, a javítások előrehaladtával akár már járó motorral is, a sikeres hatósági futópróbát követően pedig mozgás közben is.
Időközben az alapítvány a beérkező adományoknak hála megvásárolhatta az M61-002 mozdonyszekrényét, megmentve így attól, hogy a bontóba kerüljön. Ez a mozdonyszekrény is megtekinthető Budapesten, a Keleti Fűtőházban kapott helyet.

Míg a „Tízes” felújítása nem ért még véget – például a motort az eredeti karbantartási utasítás szerint teljes felújításra kellene küldeni, ami pedig jelentős költségeket von maga után –, az alapítvány által kitűzött egyik fontos mérföldkövet már sikerült elérni: a biztonságos üzemeltethetőséget és összvonalas futásengedély megszerzését. Így az M61-010 már nemcsak különféle rendezvényeken tekinthető meg – például a Tuning- és Retrofesztiválon, vagy a Vasúttörténeti Park vendégeként Disznótoros Kolbászfesztiválon – hanem megrendelésekre tehervonatokat továbbít.

Illetve különutak keretében élményvonatokat továbbít.


A különutakról, és egyéb hírekről a NOHAB-GM Alapítványt illetően itt tájékozódhat: https://www.nohab-gm.hu/hu/hu_003.html

Ha Önnek is elnyerte tetszését a NOHAB-GM Alapítvány és az általa képviselt ügy, és szeretné elősegíteni, hogy a „Tízest” mihamarabb teljesen felújított állapotban tudhassuk, támogassa őket adója 1%-ával: https://www.nohab-gm.hu/hu/hu_002.html

Kérje ajánlatunkat!

Vissza