A szárazjeges tisztítás működési elve

Szárazjeges tisztítás

A szárazjégfújás környezetbarát módon, vegyszerek és víz nélkül gondoskodik felületei tisztaságáról. További részletekért a szárazjeges tisztításról olvassa el cikkünket!

Mi a FORT Facility Kft.-nél nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos tisztításra, igyekszünk, ahol csak lehet, vegyszermentesen elvégezni. A FORT DRYICE szárazjégszórásos technológiánk szintén ezt a szemléletet képviseli: nemcsak vegyszer vagy abrazív szemcsék, de víz felhasználása nélkül zajlik a művelet, így a tisztítandó felületen nem hagy nedvességet vagy egyéb nyomot, a tisztítóanyagot (a szén-dioxidból álló szárazjeget) pedig nem kell a tisztítás után összetakarítani – ellentétben más szemcseszórásokkal –, ugyanis a CO2 szublimál.

De hogyan is működik a szárazjégszórás?

A tisztításhoz használt szárazjég préselt, szilárd halmazállapotú szén-dioxid, amely -78,5 °C-os. Ezt rizsszem nagyságú, 5 mm-es pelletek formájában használjuk, amelyeket a pelletkészítő berendezés állít elő folyékony szén-dioxidból. Ezeket a pelleteket tisztításkor sűrített levegővel gyorsítjuk fel és juttatjuk a tisztítandó felületre, ahol a szennyeződést lehűtik, rideggé teszik, így könnyebben pattogzik le a szárazjégszemcsék mechanikai hatásának köszönhetően. Használat után a szárazjég szilárd halmzállapotúból egyből gázzá válik, azaz szublimál, így a szén-dioxid a légkörbe tér vissza, a művelet befejeztével csak az eltávolított szennyeződést kell összetakarítani, a tisztítóanyagot nem.

A szárazjeges tisztítás a homokszórásnál vagy a vegyszeres tisztításnál kíméletesebb a tisztítandó felülethez, és mivel nincs szükség hozzá vízre, nem hagy nedvességet vagy egyéb nyomot a megtisztított felületen és környékén. Ebből kifolyólag, tökéletes olyan felületek tisztításához, amelyeket szeretnénk megóvni a homokfúvás fizikai, vagy a vegyszerek kémiai hatásaitól. Továbbá, a szárazjégszórás energia- és időtakarékos, ugyanis a tisztítás környezetében lévő berendezéseket nem kell áthelyezni, mivel a szárazjég nem hagy nyomot rajtuk. Mivel a szárazjégpelletek nem vezetik az áramot, az elektromos berendezések akár üzem közben is tisztíthatók, így elkerülhető az üzemóra-kiesés.

A szárazjeges tisztítást ajánljuk a különféle gyártósorok, robotok, nyomdagépek karbantartási tisztítására; valamint fa felületek vagy műemlékek esetében, ahol különösen fontos a felszín állagmegóvása. Ezenkívül a szárazjégszórás tökéletes módja a tűzkár utáni felülettisztításnak, fertőtlenítésnek.

További információkért a szárazjeges tisztításról, felhasználási területeiről, keresse fel weboldalunkat, vagy lépjen velünk kapcsolatba!

Kérje ajánlatunkat!

Vissza