NKFI Pályázat

Lézerablációs felülettisztító technológia és berendezés fejlesztése című 2020-1.1.2-PIACIKFI-2021-00248


A projekt tárgya robotautomatizált lézerablációs berendezés beszerzése, beüzemelése és alkalmazása. A felület-tisztítási technológiák terén egyre nagyobb a lézertechnológiák szerepe. A lézeres tisztítás gyors, környezetbarát technológia, nincs szükség további segédanyagok, vegyszerek használatára, mint a hagyományos módszereknél (homokszórás, szárazjégszórás, vegyszeres tisztítás). A lézer olyan bonyolult felületű tárgyakról is eltávolítja a szennyeződéseket vagy a rozsdát a felület megsértése és alakváltoztatása nélkül, amelyek tisztítása más technológiával nehezen megoldható. A lézeres tisztítás előnye még a nagy pontosság, állandó minőség, sokoldalú felhasználás, hatékonyság, az automatizálás lehetősége. Az utóbbi években kifejlesztett szállézerek a robotokkal összeépítve olyan flexibilis ipari integrációt tesznek lehetővé, amelyek különösen jól alkalmazhatók különböző topológiájú és összetételű felületek gyors, hatékony, kontaktusmentes, automatizált tisztitására, mivel széles tartományban változtatható a teljesítményük és a fókuszálási paramétereik, ugyanakkor akár több kilowattos változatban is beépíthetők különböző mobilis berendezésekbe. 

A projekt célja a legújabb kutatási eredményeken alapuló kontaktusmentes, moduláris, intelligens lézeres felülettisztítási technológia alkalmazása és meghonosítása amely sokrétűen hasznosítható nemcsak különböző felületek tisztitására, de azok sterilizálására is, pl, koronavírussal fertőzött felületek dezinficiálására is.

 

A FORT FACILITY Kft.100%-os magyar tulajdonú cég, a világszinten elterjedt CEILING DOCTOR amerikai franchise rendszer magyarországi licencének birtokosaként vegyszeres felület tisztítás komplex technológiájával, gépeivel, vegyszereivel, 25 éves piaci és marketing tudásával, tapasztalatával végzi tevékenységét. A társaság fő tevékenysége szinte minden felületre kiterjedő tisztítás, amit az elmúlt évek során további, a tárgykörbe tartozó legkorszerűbb, környezetbarát technológiák megvásárlásával bővített magyarországi kizárólagos joggal, a piaci igényeknek megfelelően. A felületek tisztítása mellett korrózióvédelmet és felület bevonatolást is végez. Az elmúlt évek során kizárólagos, a felülettisztítás komplexitását tekintve piacvezető pozíciót sikerült kiépítenie.

A FORT Facility Kft. ezzel az új lézeres felület tisztítási technológiával bővíteni tudná a tevékenységi körét mind a belföldi, mind az európai piacon, ezzel pótolva a korona vírus miatt kiesett megrendeléseit, amelyeket az utóbbi hónapokban mondtak vissza olyan vállalatok, akikkel többéves szerződéses kapcsolatban állt.

 

A berendezést a LASRAM Kft. szállítaná, amely 1991-ben alakult és szintén 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. Tevékenysége középpontjában a lézeres és opto-elektronikai rendszerek, technológiák fejlesztése, azok orvosi, és ipari alkalmazása áll. A cég meghatározó munkatársai 1978-ban kezdtek lézerekkel foglalkozni a TUNGSRAM Kutató Intézetében. Az elmúlt közel 30 év alatt a LASRAM szilárd pozíciót szerzett a világpiacon, több mint 650 lézerrendszert gyártott és értékesített Európában, a Távol-Keleten, és Dél-Amerikában, főleg private-label szerződések keretében. A kifejlesztett és gyártott rendszerek lézeres vágó, hegesztő és feliratozó technológiát valósítanak meg, CO2 Nd: YAG és dióda lézerforrások /100-5000W/ felhasználásával. Orvosi sebészeti lézerrendszerek /CO2, 25-50W/ fő alkalmazási területe az általános sebészet, fül-orr-gége, nőgyógyászat és plasztikai sebészet. A közelmúltban a LASRAM a szállézerek és rövid impulzusú lézerek ipari alkalmazásában is tapasztalatokat szerzett. Az Ipar Napjai Nemzetközi kiállításon 2018-ban a LASRAM Nagydíjat kapott az Ipar 4.0 feltételeket kielégítő vezérlő, kezelő és adattovábbító informatikai modult tartalmazó lézeres rendszeréért.

 A gazdasági becsléseink szerint a beruházás, azon kívül, hogy lehetőséget adna egy új, modern technológia meghonosítására és hasznosítására, és ez által új munkahelyek létrehozására, néhány éven belül megtérülne

 

1. Mérföldkő

A projekt keretén belül létrehoztunk egy 2000W-os Raycus lézerre épülő ablációs tisztító berendezést, amely a sugár pásztázásával leégeti a rozsdát vagy más szennyeződést a fémek felületéről. A berendezés alkalmas kerámiák, műkövek, vagy más nem gyúlékony anyagok tisztítására is, nagy előnye, hogy nemcsak sík, de 3D-s görbülettel rendelkező felületeket is tud tisztítani vegyi anyagok alkalmazása vagy melléktermékek képződése nélkül. A változtatható beállítási lehetőségek lehetővé teszik a széleskörű felhasználást.   

A lézerablációs tisztítás minőségének ellenőrzésére a projekt keretén belül kifejlesztettünk egy olyan fényszórás-mérő berendezést, amely a felületre vetített lézersugár visszavert és szórt fényéből elemzi a tisztítás minőségét. Ha egy rozsdás, érdes felületen szóródik a lézersugár, a visszaszórt fény intenzitása egy szélesebb szögtartományban terül szét, a divergencia megnő, ennek megfelelően a maximális intenzitás alacsonyabb lesz. Ha pedig egy sima, tükröződő felületről verődik vissza a sugár, akkor annak a divergenciája nem nagyon változik, a maximuma az előzöhöz képest nagyobb, a szögeloszlása keskenyebb. A fentieket lehet kihasználni, a felület tisztításának minősítésére és a tisztítási folyamat vezérlésére. 

FEJLESZTÉS ÁLLAPOTA

Vissza