Nyitott rendszerű szemcseszórás

A szemcseszórásról

A szemcseszórás olyan tisztítási eljárás, amely során a koptató hatású szemcséket kompresszorral, sűrített levegő segítségével és megfelelő berendezéssel juttatjuk a tisztítandó felületre. Ez a módszer olyan nehezebben eltávolítható szennyeződésekkel is megbirkózik, amelyeket magasnyomású víz használatával nem tudnánk letakarítani.

Kíméletes a felületekhez

Szemcseszórással hatékonyan tudjuk lekövetni a felület alakját, így a nehezen hozzáférhető helyek is egyszerűen tisztíthatók, akár a tisztítandó berendezés szétszerelése nélkül. A szemcseszórás megkezdése előtt nem kell a felületet előkészíteni, és a művelet során nem használunk vegyszert, így nem jár káros kémiai hatásokkal sem.
Ahhoz pedig, hogy fizikailag is a lehető legkíméletesebben járjunk el, sokéves tapasztalatunkra támaszkodva precízen választjuk ki minden egyes tisztítási munkánál az adott feladatra tökéletes szemcseméretet és -fajtát.

Ebből következik, hogy a szemcseszóráshoz használt koptatóanyag nem szükségszerűen homok (mint a homokszórásnál), lehet szódabikarbóna (szódaszórás esetében), dolomit, üveg- vagy dióhéj őrlemény. Bizonyos szemcsék a becsapódáskor széttörnek, így nem okoznak kárt a tisztítandó felületben. A szódabikarbóna pedig az élelmiszeripari berendezések tisztításához használható, ugyanis nem mérgező.

 

A szemcseszórás fajtái

A szemcseszórásos eljárás különböző fajtái közül választhatunk attól függően, milyen felületet, milyen környezetben kell tisztítani.
Egyrészt beszélhetünk nyitott vagy zárt rendszerű szemcseszórásról. Nyitott rendszerű szemcseszórást elsősorban kültéren alkalmazunk, amikor nem okoz gondot a szemcsék összetakarítása. Ezzel szemben a zárt rendszerű szemcseszórás egy légmentesen lezárt dobozon belül zajlik, ezért olyan esetekben használatos, amikor fontos, hogy a koptatóanyag nem szóródjon szét.
Egy másik szempont alapján megkülönböztetünk száraz és nedves szemcseszórást. Száraz szemcseszóráskor a koptatóanyag önmagában fejti ki hatását, nedves szemcseszórás alkalmazásakor pedig ezeket a szemcséket vízzel keverve juttatjuk ki a tisztítandó felületre, így a porterhelést csökkenthetjük jelentősen, még inkább kíméletesebbé téve az eljárást.

 

A szemcseszórás felhasználási területei

A szemcseszórás számos területen alkalmazható, mivel a szemcsék méretével és fajtájával lehet alkalmazkodni a tisztítandó felület és a rajta található szennyeződés tulajdonságaihoz is. Így alkalmas többek között fém-, kő- és betonfelületek tisztítására, rozsda vagy festék eltávolítására, valamint festés előtti felületkezelésre.

További információkért szemcseszórásos és egyéb ipari tisztítási szolgáltatásainkért lépjen velünk kapcsolatba!

Kérje ajánlatunkat!

Csatolt videók
Vissza