Mikor válasszuk a lézeres felülettisztítást?

Mikor válasszuk a lézeres felülettisztítást?

A lézeres tisztítás egy olyan modern felülettisztítási módszer, amelyben egyesül a sokoldalúság, a teljesítmény és a hatékonyság a legalacsonyabb üzemeltetési költségekkel. De hogyan is működik pontosan a lézeres felülettisztítás, és mikor érdemes ezt választanunk? Ebből a cikkünkből megtudhatja.

A lézeres felülettisztítás működési elve

Lézeres tisztításhoz nem használunk egyéb tisztítószert, segédanyagot – ellentétben például a vegyszeres felülettisztítással vagy a szárazjégszórással –, pusztán a lézer erejével távolítjuk el a szennyeződést a felületről. Ez úgy történik, hogy másodpercenként több ezer ultrarövid lézerimpulzust juttatunk a szennyezett felületre, amelyeknek az energiáját az eltávolítandó rozsda, festék, olaj vagy egyéb lerakódás elnyeli és ennek hatására elpárolog. A tisztítási folyamattal egyidőben elszívással gyűjtjük be az elpárolgó szennyeződést amennyiben indokolt, például zárt térben, egészségre káros anyag eltávolításakor.
A lézer energiájának alapos megválasztásával gondoskodunk arról, hogy a szennyeződést maradéktalanul eltávolítsuk, miközben a tisztított felületben nem teszünk kárt.

 

A lézeres tisztítás előnyei

A fent leírtakból látható, hogy a lézeres felülettisztítás egyik nagy előnye az egyszerűsége: a tisztítási művelet befejezése után nem kell sem az eltávolított szennyeződést, sem pedig használt segédanyagot – pl. vizet, szemcsés anyagot – összetakarítani.

Lézeres felülettisztítással a környezetet sem terheljük, hiszen nincs szükség hozzá vegyszerekre. Például oxidréteg eltávolítása lézer helyett veszélyes vegyianyagokkal történhetne, amelyekből az éppen aktuális felülethez és szennyeződéshez való keveréket kell elkészíteni. Ezzel szemben a lézer egyszerűen beállítható az adott tisztítási munkához.

Végül, de nem utolsósorban, a lézeres tisztítás maradéktalanul eltávolítja a szennyeződést, míg a felületet sértetlenül hagyja, ugyanis a különféle lerakódások már jóval kevesebb hőenergiától elpárolognak, mint amennyi a tisztított felületben kárt okozna.
Ráadásul a lézeres tisztítás bonyolult felületű szerszámok, eszközök tisztítására is kiváló, akár a berendezés szétszerelése nélkül; pusztán nyitott rálátás szükséges a tisztításhoz.

 

Mire használható a lézeres felülettisztítás

A lézeres tisztítás tökéletes megoldás olyan esetekben, amikor a felület tisztítása mellett különösen fontos annak sértetlenségének megóvása is – ellentétben a szemcseszórással, amikor egy teljesen új felületet képzünk.

Ebből eredően ez a technológia ideális bonyolult szerszámok vagy egyéb alkatrészek, nyomdai hengerek precíziós tisztítására is. Ezzel a módszerrel hatékonyan távolítható el rozsda, olaj, festék, zsír, korom, gyanta és egyéb szennyeződés különféle felületekről, többek között fémről, betonról, kerámiáról vagy természetes kő felületről akár a felület előkezelése gyanánt például ragasztás vagy festés előtt.

További részletekért a lézeres felülettisztításról tekintse meg weblapunkat, vagy lépjen velünk kapcsolatba!

Kérje ajánlatunkat!

Vissza