FORT DRYICE - Szárazjeges tisztítás, szárazjég szórás

FORT DRYICE - Szárazjeges tisztítás, szárazjég szórás

Bonyolult és nehezen tisztítható felületek vegyszermentes tisztítása szárazjéggel

Szárazjeges tisztítás:

 • gyártóberendezések, gépek (nyomda-élelmiszer-gyógyszer-könnyű és nehéz ipar) tisztítása
 • kapcsolótáblák, kapcsolószekrények tisztítása
 • elektromos motorok, elektromos áramkörök tisztítása
 • szállítóberendezés, szállítószalag, mozgólépcső tisztítása
 • öntőformák és -modellek tisztítása az öntödékben
 • műanyag és fröccsöntő-formák tisztítása
 • motoralkatrészek, oldtimerek és alkatrészeinek tisztítása
 • öntödei formák, sablonok (kaucsuk, gumi, alumínium, fa, műanyag) tisztítása
 • homlokzati felületek tisztítása
 • szobrok, szökőkutak, emlékművek tisztítása
 • graffiti eltávolítás
 • tűzkár utáni korommentesítés

Szárazjeges tisztítás Budapest, Székesfehérvár, Győr, Kecskemét, Tatabánya, Szolnok, Szeged, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és az ország teljes területén

Szárazjeges tisztítási technológia

A szárazjeges tisztítási technológia alkalmazása során hagyományos szemcse anyagok (homok, víz, üveg, kemikáliák, vagy műanyag-granulátum) helyett, apró szárazjég-darabkákat, úgynevezett pelletet használunk.

Az eljárás nem hagy hátra semmilyen másodlagos szennyeződést.

A tisztítás során lehullott szennyeződést könnyen összegyűjtjük.


A szárazjég

A szárazjég szilárd állapotú szén-dioxid. A szén-dioxid (CO2) légkörünk természetes alkotóeleme.

A pellet (rizsszem nagyságú) szárazjég pasztilla hőmérséklete normál légköri nyomáson -78,5°C.

A szárazjég szagtalan, nem éghető, nem vezeti az elektromos áramot, nem tartalmaz vizet.

Amikor hőenergiát vesz fel, a szárazjég közvetlenül átalakul gáz halmazállapotúvá, vagyis szublimál anélkül, hogy közben cseppfolyóssá válna.

A szén-dioxid kis töménységben nem mérgező, de a biztonsági előírásokat be kell tartani és a levegőben lévő veszélyes koncentrációt nem szabad túllépni.

A szárazjég nem tűzveszélyes, nem gyúlékony. A gáz általában semleges anyagként viselkedik (ez azt jelenti, hogy nem lép reakcióba környezetével) A szárazjeges tisztítási folyamatnak nincs folyékony fázisa.

Szárazjeges tisztítás

Az apró szárazjég darabkákat (pelletet) a különböző tisztítószelepeken át felgyorsítjuk, ehhez sűrített levegőt használunk, melynek nyomása 6-16 bar között változtatható.

Termikus hatás: A szárazjég pelletek alacsony hőmérséklete (-78,5°C) a tisztítás megkezdése után rideggé teszi a lerakódást, a szennyeződést; repedéseket eredményez és elősegíti annak leválását. A szennyeződés és az alatta lévő felület közötti kötés a hőtágulási együtthatók különbségéből fakadóan megszűnik.

Kinetikus hatás: Amint a pelletek becsapódnak a tisztítandó felületre, a kinetikus energia hatására egészen mélyre hatolnak, miközben szétesnek, részecskéik oldalirányba szétszóródnak és elválasztják a szennyeződést a felülettől.

Szublimációs hatás - robbanás: A szárazjég áthatol a lerakódáson, és azonnal szublimál, tehát szilárd halmazállapotúból légneművé válik (kimarad a folyékony halmazállapot!), ami nagyjából 700-szoros térfogat-növekedéssel jár együtt. A robbanásszerű reakció elválasztja a lerakódást az alapfelülettől.

A szárazjeges tiszítás során a leválasztásra kerülő szennyeződés darabkák lehullnak és a CO2 visszakerül a légkörbe.

 

A szárazjég pellet

A pellet alapanyaga a folyékony széndioxid. A pelletkészítő berendezés egyedülálló szalagpréses eljárása a folyékony széndioxidot hóvá alakítja, melyet azután egy dugattyú segítségével összetömörít, és az azonos átmérőjű keresztülpréseli, így megegyező méretű pelletet kapunk.

Szárazjeges tisztítás előnyei

Szárazjéggel üzem közben lehet a gépeket tisztítani szét- majd későbbi összeszerelés nélkül. Ennek természetesen komoly gazdasági jelentősége van, mivel az üzemi leállások elkerülhetők, vagy jelentősen csökkenthetők.

Nem jelentkezik a szóróanyag vagy hígító, illetve egyéb vegyszer elszállításának, megsemmisítésének költsége.
A szárazjeges eljárással a tisztítás és karbantartás bérköltségei gyakran az addig felmerült összeg töredékére csökkenthetők.

A szárazjeges tisztítás felületkímélő és környezetbarát eljárás.

A szárazjég szórás és a szemcseszórás közötti különbség

Az eljárás olyan esetekben válthatja fel a homokfúvást, ahol a tisztítandó tárgyakat meg kell óvni azoktól a sérülésektől, melyek a homokfúvásnál felléphetnek.

Hasznos például a felhasználás a következő esetekben:

 • Ha lényeges a forma tartós megóvása
 • Ha minőségi romlás fordulhat elő
 • Ha a homok befúvásával veszélyeztetjük a gép vagy az elektromos berendezések működését

A homokfúváshoz viszonyítva néha fontos előnyöket figyelmen kívül hagynak a költségek tekintetében, például:

 • A szárazjég szórás alkalmazásakor nincs szükség különleges előkészületekre, mint pl. a berendezések letakarása, lefedése és/vagy áthelyezése.
 • A CO2-pelletek alkalmazásakor nem lépnek fel problémák a tisztítóanyag összegyűjtésével és megsemmisítésével kapcsolatban, mert ezek a becsapódáskor elillannak, és csak a lehullott szennyező anyagot kell összegyűjteni.
 • Nagyobb a biztonság, környezetbarát technológia!

Szárazjeges tisztítás - alkalmazási területek

A szárazjes tisztítás egy tiszta és száraz eljárás, így előnyösen kiválthatók vele olyan hagyományos eljárások, amelyek tisztítószereket hagynak hátra.

 • A gyártóberendezéseket, gépeket hagyományosan szét kell szerelni, és egy adott területre szállítani a tisztításhoz, e technológia segítségével helyben végezhető el ez a művelet. Ezzel csökkenthető az állásidő és más teljesítményfaktorok.
 • Kapcsolótáblák, kapcsolószekrények és más érzékeny elektromos berendezések, melyeket csak kézzel lehet tisztítani, ezzel a módszerrel takaríthatók, mivel a CO2 nem vezeti az áramot (29 kV alatti berendezéseket áramtalanítás nélkül lehet szárazjéggel tisztítani).
 • Kiválóan alkalmazható elektromos motorokon, elektromos áramkörökön és villamos kapcsolószekrényekben is ez a tisztítási technológia.
 • Állandó termelőrendszerek (mint a papírgyártás, nyomdaipar, élelmiszer-feldolgozás) is profitálhatnak ebből a helyben történő tisztításból. Minden jellegű szállítóberendezést, szállítószalagot, mozgólépcsőt könnyen lehet szárazjeges eljárással tisztítani.
 • Hatékonyan tisztíthatóak öntőformák és -modellek az öntödékben, műanyag és fröccsöntő-formák, motoralkatrészek és más darabok, melyeket jelenleg mérgező és környezetszennyező vegyszerekkel és anyagokkal (pl. freon) tisztítanak.
 • Öntödei formák tisztítása kaucsuk, gumi, alumínium, fa és műanyag feldolgozó iparban használatos eszközök tisztítására kiváló megoldást nyújt a szárazjeges tisztítási technológia.

A széndioxid nem válik radioaktívvá, így a CO2CO2 használata természetes alternatívája az atommaganyag dekontaminálásának. Mindössze a tényleges szennyezett anyagokat kell eltávolítani, a CO2CO2 visszatér a levegőbe.

Szárazjeges tisztítás élelmiszeriparban

A szárazjeges tisztítás kiválóan alkalmas az élelmiszeriparban való használatra, mivel a tisztítási folyamat során sem vizet, sem bárminemű vegyszert nem kell alkalmazni.

Az élelmiszeripar különböző területei jól szemléltetik a szárazjeges tisztítás sokoldalúságát.

Ezzel az eljárással eltávolíthatók lerakódások tűzhelyekről, maradékok keverőkről és sütőformákról, papír és enyvmaradványok a csomagológépekről és még nagyon sok más eszközről. Alkalmazható műanyagon, fémfelületeken éppúgy, mint hideg és forró eszközökön.

Szárazjeges tisztítás villamos berendezések esetén

A szárazjeges tisztítás anélkül távolítja el a szennyeződéseket és a kormot, hogy nedvessé tenné az eszközt vagy vegyszerekre lenne szükség.

29 kV alatti berendezéseket áramtalanítás nélkül lehet szárazjéggel tisztítani. Rendszeres tisztítással elkerülhetők a nem várt áramszünetek és termelési kiesések az elektromos berendezésekben, erőművekben.

Szárazjeges tisztítás csomagológépeknél

A szárazjeges tisztítás rendkívül hatékonyan távolítja el az enyvmaradványokat és egyéb szennyeződéseket a csomagológépekről. Ez növeli a termelés sebességét a csomagolószalagon és csökkenti a nem kívánatos leállások számát. A tiszta szelepek és láncok által csökkennek a szükséges pótalkatrészek költségei is.

Szárazjeges tisztítás nyomdaiparban

A szárazjeges tisztítás hatékonyan távolítja el a nedves és száraz festéket, port, papírport és gyantamaradványokat. A nem kívánatos leállások száma csökken, a termelékenység növekszik, a karbantartási igény csökken.

Szárazjeges tisztítás öntőforma, öntőgép, mold tisztítása esetén

A szárazjeges tisztítás kiválóan alkalmas öntőformák, öntőgépek, mold-ok üzem közbeni tisztítására. Csökken az állásidő, és ez egy olyan kíméletes tisztítási eljárás, amely nem sérti meg a felületet.

 

Szárazjeges tisztítás épületek felületein

A szárazjeges tisztítás alkalmas az épületeken felgyülemlett korom, por és környezeti szennyeződések eltávolítására és így egy tiszta felületet állít vissza.

Tűz utáni üzem- vagy lakástakarítás, koromeltávolítás nélkülözhetetlen eszköze.

Gyakran alkalmazzák gyárakban, ahol a termelés gyors újraindítása nagy jelentőséggel bír.

Szárazjeges tisztítást graffiti eltávolítására, plakát eltávolítására, szobor és műemlék rekonstrukcióra is használunk.

Mivel a szárazjég a felületre való becsapódáskor elpárolog, így ez a tisztítás anélkül végezhető el, hogy a gépeket vagy bútorokat el kellene mozdítani. Hagyományos, vízzel vagy vegyszerekkel történő tisztítás esetén a berendezést többnyire ki kell szerelni és kivinni, hogy ne sérüljön.

Szárazjeges tisztítás a gyógyszeriparban

A gyógyszeriparban igen magas higiéniai előírások és követelmények vannak érvényben. Ez a szárazjeges tisztítást ideális megoldássá teszi.

Ez egy tiszta és száraz eljárás, mely gyorsan és hatékonyan távolítja el a lerakódásokat a nyomóformákról, szállítószalagokról, keverőkről vagy más a gyártásban résztvevő berendezésekről.

A gőz- vagy vízalapú tisztítási eljárások komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak magukban. Egyrészről a gőz táptalaja lehet baktériumoknak vagy más mikroorganizmusoknak. A szárazjeges tisztítás kizárja ezt a veszélyt. Másrészről az elektromos berendezések közelében végzett gőz- vagy vízalapú tisztítás növeli a balesetek kockázatát.

Mivel a szárazjég a felületre való becsapódáskor elpárolog, nem keletkeznek másodlagos szennyeződések, és mivel a folyamat nem igényel súrolást, nem sérülnek általa a nyomóformák.

Szárazjeges tiszítás csövek és csatornák esetében

Sokféle csövet és csatornát jól lehet tisztítani a szárazjég szóró berendezéssel, de akad néhány kivétel:

 • Ez egy ún. látóvonali tisztítási eljárás. Sarkokban és töréseknél a pelletet csak korlátozottan lehet alkalmazni, ill. csak a látható részekről lehet a szennyeződést eltávolítani.
 • Mély teknők tisztításánál ellennyomás keletkezik, mely a szórás irányával ellentétesen hat és a pellet sebességét csökkenti.
 • Mély, szűk csatornákat, zárt végű keskeny csöveket, vagy hajlított csöveket nehezen lehet ezzel a módszerrel tisztítani.

Szárazjeges tisztítás hatékonyan

 • Fa és puha műanyagok esetleg sérülhetnek. Merev anyagok (pl.: vékony üveg) eltörhetnek.
 • Egyes bevonatok nagyon kemények, némelyek nagyon ellenállóak. Ilyenkor esetleg akadhat jobb módszer a CO2-vel való tisztításnál. Egy ilyen példa a beégetős lakk eltávolítása öntöttvas felületről.

Szárazjeges tisztítás közbeni tapasztalataink

 • Nem károsítja a forró gépeket és a szerszámokat a tisztítás közbeni lehűlés. Gyorsabb és hatékonyabb a tisztítás, ha a tisztítandó eszköz forró.
 • A lehűlés még elő is segíti a tisztítási folyamatot, a szennyeződés a hidegsokk hatására könnyebben leválik.

A szárazjég-fúvás, szárazjeges tisztításos technológia egyik nagy előnye abban rejlik, hogy lehetőség nyílik az eszközök tisztítására, miközben azok a gépben vannak.

Kevesebb állásidőre van szükség, nem kell ki- majd végül beszerelni az eszközöket.

Az eszközöket gyakran forró állapotban jobban lehet tisztítani, mint hidegen. Bizonyos szennyeződések forrón nem tapadnak annyira és sokszor a hidegsokk még kedvezőbben hat.

A szárazjég szóró berendezés üzemeltetéséhez szükséges eszközök

 • Hordozható Szárazjég szóró
 • Megfelelő sűrített levegő
 • Pellet

Légellátó rendszer a szárazjég szóráshoz

Egy olaj nélküli kompresszor javasolt, mely 3-8 m3/perc levegőt képes előállítani 5-12 bar nyomáson.

A zavartalan működéshez minden körülmények között szükséges egy levegőszárító -20°C-os harmatponttal.

Üzemi levegő használat szárazjég szóró berendezéshez

Az üzemi levegő nyomása általában 5-10 bar között van. Ez a nyomás sok esetben elegendő, amennyiben más feltételek is teljesülnek.

Az üzemnek rendelkeznie kell a megfelelő mennyiségű levegővel, hogy az üzemben lévő összes berendezést ellássa. 7 bar nyomásnál, ha kis légmennyiségekhez alkalmas fúvókát használunk, a szükséglete min. 3,5 m3/perc .

A legtöbb esetben elég, ha az üzemi levegő 0°C-os harmatpontig száraz.

A legoptimálisabb, ha az üzemi levegő -20°C-os harmatpontig száraz.

Aktuális zajszint

A zajszint a választott üzemi nyomástól és a levegő-felhasználástól függ, ami 75 és 125 dB között mozog.

A kezelőszemélyzet viseljen fülvédőt! A zárt helyen történő tisztítást gyakran éjjel vagy szabad műszakban végzik, ezáltal is csökkenthető a zajterhelés. A kis légmennyiségekhez alkalmas fúvóka adatai: +/- 107 dB +/- 7 bar nyomáson és mindössze 85 dB 10m távolságban.

Védőruházat

Igen. A kezelőszemélyzet biztonsága és egészsége érdekében ajánlatos a védőszemüveg, az arcvédő, a kesztyű és a fülvédő használata, a bőrt teljesen be kell fedni. Általában egy egyszerű légzőkészülék ajánlott, de mivel a munka zárt helyeken is végezhető (tartályok), egy erősebb légzőkészülékre is szükség lehet.

CO2 kockázati tényezője

A munkaterületre megadott maximális CO2 -koncentráció 0,5%. Egy átlagos munkaterületen megfelel a meglévő szellőztetés, hogy a CO2 túlzott felgyülemlését megakadályozzuk. Veszélyes területeken azonban gondoskodni kell megfelelő szellőztetésről. Mivel CO2 40%-kal nehezebb a levegőnél, az elszívó berendezéseket talajközelben kell elhelyezni.

A CO2 légkörbe kerülésének hatásai

A környezeti szempontok fontosak az európai gazdaságban.

A kereskedelemben kapható CO2 körülbelül 90%-a más kémiai folyamatok melléktermékeként keletkezik. Az a gáz, mely a tisztítás során a légkörbe kerül a hasznos felhasználás következtében nem valódi előidézője a környezetkárosításnak, mely a CO2 nyomán lép fel.

Egy szárazjég szóró gép, mely egész nap működik körülbelül 1 tonna CO2 -t ad le a légkörbe.
Ez a mennyiség igen csekély összevetve a nagy CO2-kibocsájtókkal.

Egy átlagos három fős amerikai háztartás évente 34t CO2 -t termel - fosszilis égéstermékek direkt vagy indirekt felhasználásával.

Egy 100 kW-os szénerőmű egymaga napi 1850t CO2 -t ad le. Ez több mint 1500 CO2 -s tisztításnak felel meg.

A szárazjég tárolása és szállítása

A szárazjég tárolására és szállítására 50, 200 és 500 kg-os hőszigetelt ládákat (konténereket) használunk. Ezekben a hőszigetelt ládákban napi 3 – 10 % veszteség mellett a szárazjég akár 4 – 6 napig is tisztításra használható állapotban marad.

Csatolt galéria
Csatolt videók
Vissza